Recepty
rychle, jednoduše, zdravě
Užijte si kvalitní těstoviny
a rychlé vaření v italském stylu
Při vaření dejte přednost kvalitním surovinám:
parmazán, pesto, olivový olej, čerstvé bylinky
Těstoviny jsou základ
Těstoviny tvoří 55 % požadované denní energetické spotřeby sacharidů, 15 % spotřeby bílkovin a 30 % spotřeby tuků. Mísa těstovin s kapkou oleje, zeleninou a sýrem = ideální potravina.
Těstoviny vařte al dente
Těstoviny vařte vždy al dente (ve středu už není cítit syrová mouka, ale těstovina při skousnutí ještě klade odpor). Rozvařené těstoviny nejsou tolik chutné, a navíc jsou hůře stravitelné.
Omáčka čeká na těstoviny
Při vaření dodržujte pravidlo, že omáčka čeká na těstoviny, nikdy ne naopak. Do vaření těstovin se tedy pusťte až tehdy, když máte jistotu, že je omáčka téměř hotová.
01 - Bílá pasta
jeden z nejjednodušších receptů na přípravu těstovin
suroviny
- fettuccine
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- sýr Grana Padano, Parmazán
- petrželová nať
1. Těstoviny
uvaříme al dente.
2. Rozehřejeme pánev se dvěmi lžícemi olivového oleje a přidáme rozetřený česnek. Česnek se nesmí smažit - zhořkl by. Má za úkol jen jemně provonět olivový olej. Do pánvičky rychle přidáme uvařené těstoviny, nastouháme parmazán a posypeme nasekanou petrželkou.
3. Na pánvičce párkrát pohodíme (promícháme).
Ihned servírujeme posypané parmazánem.
02 - Špenátové fettuccine se slaninou
suroviny
- špenátové fettuccine
- 200 g anglické slaniny, nebo šunky
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- sýr Grana Padano, Parmazán
- sůl, pepř
1. Těstoviny uvaříme al dente.
2. Během vaření si na pánvi osmahneme anglickou slaninu. Jakmile je slanina opečena, jak ji máme rádi, přidáme na pánvičku na pár sekund prolisovaný česnek. Ten nesmažíme, jen lehce orestujeme, ať se v jídle rozvine jeho vůně. Do pánvičky rychle přidáme uvařené těstoviny a trochu strouhaného sýra.
3. Na pánvičce párkrát pohodíme (promícháme).
Ihned servírujeme posypané parmazánem. Kdo má rád přidá pepř a sůl. (Se solí opatrně, těstoviny a slanina již sůl obsahují).
03 - Řepové fettuccine s nivou a ořechy
barevné jídlo
suroviny
- řepové fettuccine
- sýr Niva
- 100 ml smetany
- olivový olej
- hrst vlašských ořechů
- sůl, pepř, nať petržele
1. Před vařením si odložíme pár ořechů a kousek Nivy na zdobení. Na pánvičce rozehřejeme Nivu a zalijeme ji smetanou. Necháme rozvařit a přidáme trochu pepře. Těsně před dovařením vsypeme do omáčky nasekané ořechy.
2. Těstoviny uvaříme al dente a naservírujeme na talíř.
3. Barva těstovin nejlépe vynikne, když omáčku nalijeme na hromádku těstovin, posypeme ořechy, Nivou, petrželkou. (Omáčky stačí jen málo, chuť Nivy je výrazná.) Ihned podáváme.